Hoe een gezonde levensstijl soms wat meer kost

Alles te voet doet een mens goed

Ze zeggen dat zitten het nieuwe roken is. Mogelijk zit daar een kern van waarheid in. Als je zit zet je voor lange tijd gewicht op je gewrichten. Ik sprak vorig jaar een ergonoom en zij zei dat elke houding eigenlijk fout is als je deze te lang volhoudt. Het geheim van succes is dus afwisseling tussen zitten, liggen en staan. Allemaal niet te lang. Wat beter is en ook langer door kan gaan zonder dat het je lichaam belast en uiteindelijk schade oplevert is rustig bewegen. Lekker te voet gaan dus! Ik ben zelf door dit gesprek wakker geschud en pak steeds minder de auto. Ik probeer zoveel mogelijk te voet te doen en ik kan je vertellen dat het je ook een bepaalde rust geeft om lekker te wandelen. Zeker de boodschappen kan je prima, mits je niet teveel nodig hebt, dagelijks te voet doen. Ik wil niet zeggen dat ik nu topfit en 15 kilo lichter ben, maar voel me wel actiever dan eerst.

Nadeel

Toch heeft alles te voet doen wel één groot nadeel: je schoenen slijten. Het klinkt misschien logisch maar het was niet iets waar ik bewust bij stil had gestaan. Het profiel van mijn schoen was al enigzins verdwenen, maar laatst is het officieel geworden: mijn eerste doorgelopen zool. Ik was lekker aan het wandelen richting de sigarenman om mijn pakketje op te halen en meteen een lot te kopen toen het begon te regenen. Aangezien ik altijd tegen anderen zeg dat ze niet van suiker zijn als ik geklaag hoor over nat worden liep ik gestaag door… dwars door een plas heen. Wat voel ik nu? Natte sok?!? Binnen bij de sigarenman keek ik naar  de onderkant van mijn linkerschoen, en ja hoor: een scheur door de zool heen. “Die verkoop ik hier helaas niet”, grapte de sigarenman nog. Je zou verwachten dat het een goede deuk in mijn hum was, maar ik kan je vertellen dat dit nog een best trots gevoel oplevert. Je hebt een schoen versleten! Goed gedaan, dat heeft flink wat beweging gekost!

Beter exemplaar

Eenmaal thuis gearriveerd (en de natte sok in de wasmachine gedrappeerd hebbende) besloot ik meteen online op zoek te gaan naar nieuwe schoenen, zodat ze de dag erna in huis zouden zijn. Ik stuitte daarbij op Mason Garments heren schoenen. Dit was een uitgebreide collectie sneakers met verschillende modellen en, vooral in deze situatie erg belangrijk, een kwalitatieve zool! Ze waren zo in huis en ze zitten echt heerlijk. En het belangrijkste: geen natte sokken meer. Want hoewel ik gestaag zal volhouden dat men niet van suiker is en heus niet zal smelten van een beetje regenwater, zal ook ik niet ontkennen dat een natte sok in je schoen stiekem gewoon echt niet chill is.  Echt niet.