Wie denkt bij wielnaafmoeren dat het om belangrijke componenten gaat?

Onderhoud auto

Bij het belangrijkste van een auto denk je al gauw aan de motor of transmissie. Maar hoe zit het met de kleine onderdelen die niet mogen ontbreken, zoals wielnaafmoeren. Het is een klein segment wat wel je wielen op z’n plaats houden. Het maakt onderdeel uit van een wielnaaf constructie die op ieder uiteinde van een wielas zit. Zonder goed functionerende wielnaven, zullen de wielen niet goed werken, waardoor het potentieel van het voertuig zelf wordt beperkt. Een goed functionerende wielnaaf constructie zorgt er niet alleen voor dat de wielen goed rollen, maar ook dat ze soepel rollen.

Wielnaafmoeren

De wielnaafmoeren(asmoeren) heeft als doel de wielnaaf op zijn plek te houden die op zijn beurt dient als “lijm” tussen de band en de as. Waarna, de velg op hun beurt weer bevestigd worden met een tapeind aan de naaf eenheid. Omdat de complete naaf constructie de brug is tussen het wiel en het hele voertuig, zorgt een klein defect voor een heus rimpel effect. Hieruit kunnen problemen voortkomen, zoals slecht sturen of in het ergste geval een kapotte as.

Gebruik altijd een momentsleutel bij het aandraaien.

Wielnaafmoeren zijn niet op zichzelf staande onderdelen, ze maken deel uit van een handvol andere, om goed te kunnen functioneren. De wielnaaf van een auto lijkt een beetje op een metalen stuk buis met flens die inwendig voorzien kan zijn van twee conisch inwendige rollagers. Zit deze op de aangedreven wielkant, dan zit er een spiebaan in de naaf die op de steekas wordt geschoven. De lagers zitten goed in het vet om wrijving tijdens het rijden te verminderen.

Onderhoud auto

De naaf constructie wordt op z’n plek gehouden door een wielnaafmoer. Mocht deze beschadigt zijn bij het demonteren, zal deze vervangen moeten worden om verdere schade te voorkomen. Een van de meest voorkomende fouten die gemaakt wordt bij het monteren van een nieuwe naaf eenheid is het fout aandraaien van de asmoer. Gebruik een momentsleutel bij het aandraaien. Met het juiste moment, de juiste belasting op de naaf eenheid verleng je de levensduur van je lager. Ga naar www.autopartsonline.nl voor originele onderdelen met de juist specificaties.