Met een staande lamp een diversiteit aan licht

Vaak wordt pas na een verhuizing of verbouwing nagedacht. Jammer, want al tijdens dit proces kan hierover nagedacht worden en kunnen er nog lichtpunten worden ingebouwd. Natuurlijk is het achteraf ook geen probleem. Standaard zitten de ingebouwde lichtpunten op logische plekken in het midden van een ruimte. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om extra lichtpunten aan te brengen met bijvoorbeeld staande lampen of tafellampen. Voorafgaand aan het aansluiten van lichten is het belangrijk om na te denken over de functie van een ruimte en wat voor licht daarvoor er nodig is om het doel te bereiken. Dit kan met het maken van een lichtplan. Bij het maken van een lichtplan is het goed om een aantal soorten lichten te onderscheiden.

Indirect licht
Indirect licht schijnt naar boven. Dit kan bijvoorbeeld met een standaard staande lamp. Met indirect licht wordt voornamelijk het plafond verlicht, maar geeft het wel een prettige sfeer in een ruimte. Zeker bij een plafond welke licht is van kleur, want daardoor weerkaatst het licht terug de ruimte in.

Direct licht

Bij direct licht schijnt de lamp direct op een item of klein oppervlakte. Dit is perfect voor bijvoorbeeld de studeerkamer of een leeshoekje. Tegenwoordig zijn er ook veel staande lampen welke in de onder de lampenkamp ook een lichtbron hebben met een spotje. Hierdoor is deze lamp geschikt voor zowel indirect als direct licht. Kan erg goed van pas komen in een donkere hoek in de woonkamer waar je graag een boek of de krant wil lezen. Bovendien is het noodzakelijk om beide lampen tegelijkertijd aan te hebben staan. Afzonderlijk van elkaar is bij deze lamp geen enkel probleem.

Diffuus licht

Diffuus licht is licht wat echt als doel heeft om een ruimte te verlichten, dit kan zijn doordat er te weinig licht van buiten binnen komt doordat er geen of weinig ramen in de ruimte zijn of wanneer het ’s avonds donker wordt. Diffuus licht komt bijvoorbeeld uit plafondlampen. Het licht schijnt alle kanten op en verlicht hierdoor een groot oppervlakte.

Combineren is het sleutelwoord

Bij het maken van een lichtplan moet je de verschillende lichtsoorten goed combineren. Dit betekend dus ook dat bij de aankoop van de lampen diversiteit erg belangrijk is om in de gaten te houden. Combineer plafondlampen, staande lampen, tafellampen, spotjes en hanglampen. Te veel van één soort lamp, betekend ook al snel dat het één bepaald soort licht in de ruimte zal zijn, hierdoor zal de ruimte niet optimaal gebruikt kunnen worden. Veel sfeer in een woonkamer is natuurlijk leuk, waarbij je dus veel gebruik maakt van indirect licht, maar dit geeft vaak niet voldoende verlichting om als basisverlichting te kunnen dienen. Waar diffuus licht juist wel als doel heeft. Daarnaast is er de functionele verlichting voor werken, lezen en huiswerk maken. Door dit soort zaken vooraf goed uit te denken en na te gaan waar in de ruimte de meest voor de hand liggende plek is om te relaxen of om een boekje te lezen, dan is het ook makkelijk om dit in het lichtplan op te nemen met het soort licht daar dus moet komen.