Omgaan met stress kun je leren

Therapie

Omgaan met stress is iets wat ik echt heb moeten leren. Naast mijn stressvolle drukke baan, heb ik ook een huishouden, kinderen, familie, hobby’s en sociale contacten die veel van mijn tijd vragen. Dit vind ik allemaal belangrijk maar het valt niet altijd mee om alle ballen omhoog te houden en dit levert ook veel stress op.

Omgaan met stress

Leren omgaan met stress is een proces

Het leren omgaan met stress is voor mij ook een heel proces geweest. Stress is ook vrij subjectief waardoor het dus ook voor iedereen verschillend is. Wat voor mij werkt hoeft dus niet voor iemand anders te werken. Voor mij is het heel belangrijk om ook goed voor mijzelf te blijven zorgen. Dat betekent gezonde voeding en regelmatig bewegen om gezond en fit te blijven. Daarnaast is ontspanning ook belangrijk als tegenhanger voor de stress. Niet alleen mentaal is dat heel belangrijk maar ook fysiek. Stress is namelijk ook een lichamelijke reactie waar je lichaam van moet herstellen. Ik zorg dus ook voor voldoende me-time. Soms plan ik een avondje thuis is met een boek of ik ga een dagje naar sauna of shoppen met een vriendin. Allemaal activiteiten die ervoor zorgen dat ik kan ontspannen en bovendien mijn energielevel weer kan aanvullen. Ook vakanties helpen bij het omgaan met stress.

Ontspanning

Inschakelen van professionele hulp bij teveel stress

Voor mij helpt dit heel goed om te ontspannen. Als je echter teveel stress ervaart dan duurt het ook langer voordat je lichaam weer kan ontspannen. Dan is een dagje sauna niet genoeg om te herstellen. Als dat bij jou het geval is dan kun je beter hulp inschakelen van een professional om te zorgen dat je er niet zelf aan onderdoor gaat en op een burnout afstevent. Trek dus op tijd aan de bel.